Популярные сообщения

четверг, 19 мая 2011 г.

Вища освіта у Польщі: погляд українськими очима


Зараз більшість батьків українських абітурієнтів розмірковують про найближчі перспективи навчання своїх чад. Звичайно, хочеться найкращого і за недорогу ціну, але чи можливо це? Портал osvita.com вирішив не зупинятися виключно на роздумах, а з’ясувати, чи така освіта в Європі, як про неї говорять, і скільки це коштує. 
Цікаво, але на питання про вартість навчання вдалося отримати відповідь одразу. З’ясувалося, що вчитися у виші Польщі, отримати диплом європейського зразка і ще чимало переваг до нього (про який піде мова далі) можна дешевше, ніж у Києві. На жаль, про це знає не так багато людей, тому прийнято вважати, що європейська освіта - не для «простих смертних».
Безумовно, багато країн Європи та світу до цих пір встановлюють високі ставки оплати за навчання для іноземців, у тому числі і Польща. Однак саме поляки останнім часом запровадили спеціальну пільгову програму навчання - виключно для наших абітурієнтів. Домовленості Корпорації «Українсько-польський центр академічних обмінів» із польськими ВНЗ та університетськими організаціями дозволяють вчитися в Європі всього за приблизно 1000 євро на рік! Але про все по порядку.
Отже, в квітні відбулося два освітніх тури до Польщі, в рамках яких вдалося подивитися кілька європейських міст та університетів, познайомилися особисто з викладачами та студентами з України, котрі навчають у сусідній країні й не тільки.
Усіх учасників екскурсії найбільше вразив дух польських вишів - справжніх «альма матер», а також справив враження сам європейський розмірений спосіб життя: низькі ціни, культурність у всіх сферах, високий рівень освіти та якості побуту на всіх соціальних рівнях.
Що стосується студентів, то більшість із них прагне жити в гуртожитках, не зважаючи на те, що їхня вартість становить навіть трохи дорожче квартири, яку також без проблем можна винайняти. Переваги гуртожитку очевидні: комфортні чисті кімнати на двох, розташування близько до університету, сервіс - варто лише попросити замінити лампочку або протікає кран - тут же прийдуть і все виправлять.
Із 2004-ого року Польща - член Євросоюзу і з 2007-ого - Шенгенського договору. Тому для українських студентів на цій території відкриваються величезні можливості: від подорожей без віз по всьому Шенгенському простору до навчання в найпрестижніших вишах Європи. У кожному університеті діє програма по обміну студентами - Еразмус Мундус, яка фінансується за кошти Євросоюзу і дає можливість студентам навчатися в будь-якому вподобаному ВНЗ Європи протягом одного або двох семестрів. Для того, щоб скористатися програмою, потрібно лише знання мови і бажання. Усе інше - висока стипендія та питання з переїздом допомагає вирішити керівництво університетів та студентська організація. Таким чином, вступивши до будь-якого вишу Польщі, ви можете безперешкодно поїхати вчитися до Англії, Франції, Італії чи в будь-яку іншу країну Євросоюзу.
«Учельні»
Наше звичне «виш» у Польщі називається «учельня». Більшість навчальних закладів  перебувають у студентському місті Ополє. Містечко можна назвати  дивовижним, насамперед, через співвідношення студентів на душу населення. Як стверджували самі викладачі, кожен третій житель міста - студент. Природно, завдяки такій концентрації студентства на невеликій території, в місті жити весело, хоча і  безпечно, на відміну від деяких інших польських міст чи навіть столиці, де злочинність набагато вища. Варто також відзначити, що Ополе - дуже старе місто. Воно довгий час належало Німеччині, зараз - це столиця однойменного воєводства Польщі. Там  розміщені Опольський державний університет, Опольська політехніка, Вища школа управління та адміністрації, Вища школа ім.Богдана Янського та ряд інших університетів.
«Основне завдання нашого університету - підготувати компетентних співробітників для роботи в європейських компаніях. Для цього ми приділяємо велику увагу практичним заняттям, - говоритьдиректор Інституту Політології Опольського державного університету Веслава Пьонтковська-Степаняк. - У нас уже навчається більше 40 студентів із України, в основному вони вивчають міжнародні відносини та політологію. Ми допомагаємо їм освоїтися в Ополе через органи студентського самоврядування, які допомагають і в розселенні, і в адаптації іноземців. Велику підтримку надають і польські студенти. У нас люблять молодь із України, до неї добре ставляться», - посміхається пані директор.
Життя студентське
«Я радий, що є можливість отримати європейську освіту за такі невеликі гроші. Тим більше, ні для кого не секрет, що в Україні студенти платять не тільки за навчання, але і за здачу сесії. Тут такого немає. Треба вчитися й самому здавати іспити, але це не складно, викладачі добре ставляться, з розумінням», - говорить студент Опольського державного університету, факультету міжнародних відносин Влад.
Студент факультету журналістики Опольського державного університету Шимон із Польщі розповів, чим займаються студенти, коли не ходять на пари: «Наприклад, я щодня працюю в нашій радіостудії і в телестудії, мені подобається створювати програми, робити ролики. Влітку я хочу піти на практику в міську телекомпанію, там багато наших випускників працює. Взагалі, вчитися не важко, я люблю вчитися!»
Багато студентів журналістики проводять час у телестудії, навчаючись робити програми самостійно. Їх у цьому ніхто не обмежує і практично не контролює. У Європі студентське самоврядування дійсно самоврядне: у них є широкі права, немаленькі бюджети і можливості впливати на політику вузу.
До речі, зовсім не схоже, щоб студенти кудись поспішали, про щось переживали, боялися, хоча у них велика навчальне навантаження. Із першого курсу студент повинен освоїти крім основних дисциплін, ще й практичні навики, які необхідні для сфери його роботи, інакше він буде неконкурентоспроможний у подальшому працевлаштуванні.
Великою популярністю користується волонтаріат, рекомендації від колишніх роботодавців та керівників волонтерських організацій дають випускникові величезну перевагу у працевлаштуванні перед тими, хто «тільки вчився».
Нормальна комерція
Цікаво, що в Польщі практично не має різниці між державними та приватними вишами. Тобто обидва освітніх інститути існують, в основному, на власні кошти і прагнуть до підвищення свого рівня, аби привернути більше студентів і дати кращу освіту.
Вища банківська школа в місті Хожуві - один з кращих вишів Польщі з економічних та управлінських спеціальностей, незважаючи на те, що він - приватний. Польські роботодавці змагаються, щоб отримати на практику і на роботу найуспішніших студентів цього вишу. У Вищій банківській школі навчається і наш земляк, Роман. Він вступив туди в березні цього року, оскільки в комерційних ВНЗ Польщі проходить набір два рази на рік – у вересні та березні.
«Мені тут все дуже подобається, викладачі та всі співробітники університету намагаються допомогти і в розселенні, і в навчанні, і в працевлаштуванні. Коли я шукав підробіток, то звернувся в Бюро кар'єри при Вищій школі. Там мені допомогли знайти гарне місце для підробітку на час навчання», - каже Роман. За його словами, з роботою для студента у Польщі проблем немає – було б бажання.
«До нашого навчального закладу висуваються такі ж вимоги, як і до державного. У принципі, у нас навіть одні й ті ж викладачі. Багато професорів читають лекції у кількох вишах, вранці - в державному, після обіду - в приватному », - говорить декан Вищої школи імені Б.Янського в Ополе пані Катажина Постшеднік-Лотка. За словами пані декана, у цієї категорії навчальних закладів навіть є переваги, порівняно з державними. Так, вони можуть створювати спеціалізації на факультетах в залежності від вимог ринку і бажань студентів: якщо збереться група з 15-ти осіб, бажаючих вивчати нову спеціальність, то університет без проблем її створює і потім видає диплом.
Така гнучкість приватних університетів в Європі користується великою популярністю у роботодавців, багато з яких «замовляють» собі студентів згідно з останніми віяннями і вимогам ринку. При цьому навіть якщо студент вступає в середині року, він закінчує його як і всі - влітку. Державні ВНЗ таких можливостей позбавлені.
«У Польщі не існує такої недовіри до приватних ВНЗ, як у нас. І хоча в цілому, державні університети користуються великим авторитетом - в основному, завдяки своїй історії. Однак у Європі, якщо будь-який вищий навчальний заклад навчає студентів, він робить це чесно і за всіма державними стандартами», - розповів osvita.com голова правління Корпорації «Українсько-польський центр академічних обмінів» Олексій Москаленко.
Висловлюємо вдячність за допомогу при підготовці матеріалу Корпорації «Українсько-польський центр академічних обмінів»
Автор: Леся Куруц

Комментариев нет:

Отправить комментарий